Wanneer er een product op de markt wordt gebracht dat als hoofddoel heeft om de drager zichtbaar te maken in het verkeer, moet dit in Europa worden genormeerd, en valt dit onder de Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM), met als categorie zichtbaarheidskledij.
Enkel artikelen die aan het lichaam kunnen worden bevestigd vallen onder deze norm.
Binnen de categorie zichtbaarheidskledij onderscheiden we 2 subcategorieën:
- Hoge zichtbaarheidskledij
- Verbeterde zichtbaarheidskledij
In de categorie Hoge Zichtbaarheidskledij onderscheiden we 1 norm: ISO EN 20471:2013
De norm EN 20471 is voor zichtbaarheidskledij voor professioneel gebruik. Dit wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de brandweer, wegenwerken, havenarbeiders, seingevers, enz.
Binnen deze klasse heb je nog 3 types: I, II en III. Hoe hoger de klasse hoe hoger de graad van bescherming. Dit heeft voornamelijk te maken met de gebruikte oppervlakte in fluorescerend en reflecterend materiaal, en is dus gelinkt aan een bepaalde maatvoering of een uitbreiding zoals mouwen en broekspijpen.
De gebruikte fluorescerende en reflecterende stoffen moeten voldoen aan hoge eisen en het design voor deze kledij ligt vast. Als fluorescerende kleuren mag enkel geel, oranje en rood worden gebruikt.
Bij Wowow is de Mesh Gilet en Zippered Road Jacket volgens deze norm genormeerd .
Normen voor een verbeterde zichtbaarheid.
In deze categorie onderscheiden we de volgende normen: EN 13356, EN1150 en de nieuwe norm 17353.
1. ISO EN 13356:2001
Dit is de norm voor accessoires. Hierin onderscheiden we 3 types:
- Type I: vrij hangende accessoires
- Type II: verwijderbare accessoires
- Type III: monteerbare accessoires
Deze accessoires moeten een minimum hebben aan reflecterend materiaal.
Voorbeelden hiervan zijn: Snap Wrap, Smart Bar, Magnetlight, Nova Jacket, Cross Belt.
2. ISO EN 1150:1999
Dit is de norm voor kledij voor niet-professioneel gebruik. De meeste Wowow vestjes vallen onder deze norm.
Bij deze norm moet er zowel fluorescerend als reflecterend materiaal worden gebruikt, met telkens een bepaald minimum oppervlakte van beide. De EN 1150 biedt wel meer designvrijheid tov de norm EN20471. Ook zijn de kleuren fluorescerend groen en roze toegelaten.
3. ISO EN17353:2020
Dit is een nieuwe norm sinds oktober 2020 en vervangt de normen EN13356 en EN1150. De certificaten met bovenstaande normen blijven wel nog geldig tot hun einddatum, vermeld op het certificaat.
Binnen deze norm onderscheiden we de volgende types:
- Type A: kledij die de drager enkel zichtbaar maakt overdag. Hierbij wordt dus enkel fluorescerend materiaal gebruikt.
- Type B: kledij en accessoires die de drager enkel ‘s nachts zichtbaar maakt. Hierbij wordt dus enkel reflecterend materiaal gebruikt. Dit type is onderverdeeld in 3 levels:
- Type B1: vrij hangende reflecterende accessoires. Deze zijn ontworpen ter herkenning van de bewegingen van de drager.
- Type B2: hieronder vallen reflecterende producten of reflecterend materiaal dat enkel op de armen of benen worden bevestigd, en zijn tevens bedoeld om bewegingen te herkennen. De reflecterende producten moeten kunnen losgemaakt worden of het reflecterend materiaal moet ingewerkt zijn in de mouwen of broekspijpen van de kledij.
- Type B3: dit bevat reflecterend materiaal geplaatst op het lichaam of op het lichaam en ledematen. Dit reflecterend materiaal moet vast worden ingewerkt in de kledij en mag dus niet verwijderbaar zijn.
- Type AB: kledij die de drager zowel ‘s nachts als overdag zichtbaar maakt. Hierbij moet zowel een minimum aan fluorescerend als aan reflecterend materiaal worden gebruikt.
Onze gecertificeerde producten herken je aan één van de onderstaande logo’s:




