8 stappen veilig in het verkeer met wowow
  1. Vooraleer je je in het verkeer begeeft, weet dit: bij 90% van de ongevallen ligt onvoldoende zichtbaarheid aan de oorzaak!
  2. Fluorescerend versus reflecterend: het is niet hetzelfde! Hoewel de meeste producten van Wowow een combinatie vormen van fluorescerende en reflecterende materialen, is er wel degelijk een groot verschil tussen beide functies. Reflecterende stroken zorgen ervoor dat je ’s nachts zichtbaar bent door de reflectie van licht afkomstig van andere weggebruikers. Met enkel fluorescerende materialen zonder reflecterende elementen, ben je slechts vanop een beperkte afstand zichtbaar in het donker. De afstand van waarop iemand met fluokledij door een autobestuurder opgemerkt wordt, is kleiner dan de remafstand die een wagen nodig heeft aan een snelheid van 70 kilometer per uur. In het donker zijn reflecterende elementen dus essentieel. Fluokleuren zorgen er dan weer voor dat je overdag opvalt in het verkeer. Ze zorgen voor een contrast met de omgeving.
  3. De meeste ongevallen met zwakke weggebruikers gebeuren niet voor zonsopgang of na zonsondergang maar wel overdag. Net daarom is het zo belangrijk om ook overdacht opvallende, fluorescerende kledij en accessoires te dragen.
  4. Het volstaat niet om jezelf vooraan en achteraan te voorzien van reflecterende en/of fluorescerende elementen. Best zorg je voor een 360 graden zichtbaarheid met voldoende aandacht voor de zijkanten. In het merendeel van de verkeerssituaties naderen bestuurders elkaar immers niet frontaal. De kleding van Wowow is steeds voorzien van elementen die bijdragen aan een 360 graden zichtbaarheid.
  5. Alle veiligheidskledij en -accessoires van Wowow zijn CE-gecertifieerd. Dit wil zeggen dat ze voldoen aan de desbetreffende Europese normen inzake veiligheid.
  6. Jaarlijks zijn er in België alleen al meer dan 9.000 slachtoffers van fietsongevallen met lichamelijk letsel. Dat zijn er 25 per dag. Bovendien sterven er maandelijks 7 van hen.
  7. De meeste fietsongevallen gebeuren tussen april en oktober. De helft ervan vindt plaats op een kruispunt.
  8. Verlichting is niet enkel nuttig wanneer het donker is. Ook overdag kan verlichting andere bestuurders helpen om je sneller te zien of om jouw aankomende snelheid als fietser beter in te schatten.
WOWOW logo